147982625
Boxen, the new studio gallery at ArkDes, the Swedish Centre for Architecture and Design in Stockholm, is a robust machine for fast-changing, experimental exhibitions. It is a structure that can be used in its entirety - inside and out, from bottom to top, by both exhibitors and audience. The interior is a tall, symmetrical, white room accessed by three doors, providing a neutral background for exhibitions and events of all varieties.

The primary structure, built from pre-fabricated standard section steel, is exposed externally. The roof is lifted from the walls allowing natural daylight to enter the space. In between the steel columns are sections of chain-link wire mesh acting as an additional informal exhibition surface. In this way, the backside of the gallery wall gains equal importance as the inside.

A ramp cantilevering from the primary structure wraps around the gallery, allowing visitors to view the exhibitions from multiple points in space. The ramp begins at the main opening, passing by a viewing platform at a large circular opening, and ending with a balcony that stretches the entire length of the gallery. From this balcony, a concealed stairway allows visitors to re-enter the gallery proper.


Invited competition 1st prize
Location: Skeppsholmen, Stockholm, Sweden
Year: 2017-2018
Size: 156 sqm
Client: ArkDes Swedish Centre for Architecture and Design
Structural Engineer: DIFK Dipl.-Ing. Florian Kosche AS
Photo: Johan Dehlin, Mikael Olsson