147982625
Placed in a baroque garden north of Copenhagen the pavilion takes its point of departure in the grand and exaggerated gestures of the baroque era. By replicating the baroque stair of the monastery Certosa di Padula a strangely grand interior to the small pavilion is created.

The stair as an architectural element played an important role in the baroque era during which it moves from the position of a humble servant - a utilitarian structure simply facilitating the transition between two levels - to becoming a dominant and theatrical architectural object of its own.

The interior of the pavilion is an intimate space lined with plywood that opens dramatically towards the sky. The double stair becomes a scenography elevating the process of moving up through space. The exterior of the pavilion reveals nothing of the interior. It is the negative shape of the stair and the timber wall structure that holds it. At the top of the stair is a small platform where visitors get an unobstructed view of the beautiful park from above.


Competition entry
Location: Rudersdal, Denmark
Year: 2016
Size: 40 sqm
Client: Gl. Holtegaard Art Museum